Butiken

Skydda med hjälp av plastad frotté

Är du trött på att väta, svett och andra fläckar skadar dina madrasser, dynor och bord? Skulle du vilja undvika alla de där fläckarna som är både tidskrävande, tråkiga och ibland omöjliga att få bort? Här guidar vi dig till hur den plastade frottén kan underlätta din vardag.

Vad är plastad frotté?

Plastad frotté är ett skyddande tyg som effektivt stoppar väta, svett och andra fläckar från att tränga igenom. Då det även andas och släpper igenom luft, hålls det ändå torrt och svalt på den plats där du väljer att placera det. Detta gör tyget idealt för att skydda både madrasser, skötbord, dynor, bord och golv vid eventuella små olyckor.

Det tunna tyget har mjuk frotté på ena sidan och är plastbelagt på andra. Det är frottén som absorberar vätskan, medan den vattentäta baksidan skyddar underlaget från att vätskan tränger igenom. Tyget är även fritt från ftalater, samt godkänt av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås för att få användas till barn under tre år.


Vad kan jag skydda med plastad frotté?

Det finns mycket som går att skydda med hjälp av plastad frotté, det är bara din fantasi som sätter gränserna. Här nedan tipsar vi om de mest populära användningsområdena.

Madrasser
Den plastade frottén kan läggas mellan madrassen och lakanet i sängen. Den stoppar då fukt från att tränga igenom vid olyckor, men släpper igenom luft för att sängen ska hållas både torr och sval trots att den plastade frottén ligger där. Detta gör tyget populärt under småbarnsåren och används ofta för att skydda vid läckage i barnvagnar, vaggor, spjälsängar, barnsängar och på skötbord. Även under amningsperioden är det till stor hjälp, då riskerar du inte att madrassen förstörs av den läckande och sura bröstmjölken. Tyget är också utmärkt att lägga på madrassen vid både inkontinens och magsjuka.


Dynor
Den plastade frottén kan även användas som överdrag till fåtöljer, stolar, pallar och rullstolar. Den stoppar då fukt från att tränga igenom, men släpper igenom luft för att dynan ska hållas både torr och sval. Till exempel kan den plastade frottén läggas i rullstolen eller solstolen efter dusch och bad. Vid inkontinens är det perfekt att kunna skydda stolen genom att sy ett överdrag till den och sedan lägga en bit plastad frotté mellan stolen och överdraget, på så sätt syns den inte och du slipper använda engångsskydd.


Mattor
Har du marsvin, kaniner eller andra små djur i hage på golvet? Passa på att lägga lite plastad frotté och sedan fleecetyg över, då skyddar du golvet från eventuella läckage och gör det samtidigt mjukt och skönt för de små.


Bord
Du kan enkelt skydda bordet från väta och fläckar genom att lägga ett lager plastad frotté under bordsduken. Ett tips är att även komplettera med bordsfilt, den kan användas under för att skydda bordsskivan från stötar. Den dämpar även ljudet av porslin och bestick, samtidigt som den ger dukningen ett mer ombonat och mjukt intryck.


Hur använder jag plastad frotté?

Här beställer du den plastade frottén på metervara, vilket gör det möjligt för dig att enkelt köpa den mängd du är i behov av för ditt eller dina projekt. Tyget är följsamt och smidigt att arbeta med, så du kan sedan lätt klippa till det till exakt den storlek du önskar. Du behöver inte sy den i kanterna, utan kan direkt placera tyget på önskad plats. Det du behöver tänka på är att tyget placeras med den plastade ytan nedåt och den absorberande frottén uppåt, detta för att det ska kunna absorbera vätskan och samtidigt skydda från att vätskan tränger igenom. Efter en olycka slänger du in den i tvättmaskinen, låter torka och kan sedan lägga tillbaka den igen.